Varsinais-Suomen helmet
-upeita puistoja ja puutarhoja
La 9.6. (HUOM! Lähtöpäivä aikaistunut viikolla)

Kultarannan puutarha-Louhisaaren kartanolinnan puutarha ja puisto-Ritaripuisto, Askainen-Alppiruusupuisto Raisio

Matkareitti: Vammala-Häijää-Kyröskoski-Hämeenkyrö-Ylöjärvi-Tampere-Lempäälä-Humppila-Raisio-Naantali

Matkaohjelma:

Bussi lähtee Vammalasta klo 6.30 ajaen matkareitin mukaisesti niin, että Tampereella, Wanhankirkon pys. klo 7.55. Matkalla Naantalin Kultarantaan pidämme tauon Humppilassa. Tarkempi matka-aikataulu lähetetään ilmoittautuneille.

Perillä tapaamme paikallisoppaamme, joka on kanssamme koko päivän. Klo 11.00 aloitamme opastetun tutustumisen Kultarannan muotopuutarhaan. Opastuksen kesto Kultarannassa n. 1 tunti.

Kultaranta on tasavallan presidentin kesäasunto. Pinta-alaltaan huvilatila on 54 hehtaaria ja siihen kuuluu lukuisia rakennuksia, kasvihuoneita sekä suuret hoidetut puistoalueet. Kultarannan puisto on eräänlainen pienois-Versailles; sen keskiosa on nimeltään Medaljonki. Keskeinen rakennus on puistojen ympäröimä graniittilinna, joka on maineikkaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema rakennus sisältäen 19 huonetta. Kultarannan rakennutti aikoinaan Alfred Kordelin.

Matkamme jatkuu Louhisaaren kartanon kahvila-ravintolaan maittavalle buffetlounaalle. Lounaan nautittuamme, lähdemme oppaamme johdolla tutustumaan Louhisaaren kartanon puutarhaan ja puistoon. Kartanon puistoalueella on kesästä 2016 alkaen voinut tutustua 1700-luvun hyöty- ja koristekasveihin. Pehr Kalmin oppien mukaan suunnitellussa puutarhassa yhdistyvät valistusajan ihanteet: kaikkien kasvien tulee olla hyötykasveja, mutta puutarhan tulee olla symmetrinen, hyvin järjestetty ja esteettinen. Hyötypuutarhan suunnittelusta on vastannut Museovirasto. Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim syntyi Louhisaaren kartanossa 1867.

Seuraava kohteemme on Louhisaaren kartanolinnaan johtavan tien risteyksessä ja Askaisten aateliskirkkoa vastapäätä sijaitseva Askaisten Ritaripuisto. Ritaripuisto tekee kunniaa Mannerheim -ristin ritareille, jokaiselle 191 ritarille on Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi ja alueen keskuselementtinä on yhteinen Kunniakivi.

Askaisista ajamme Raision Alppiruusupuistoon, jossa oppaamme edelleen tutustuttaa meitä metsäiseen puistoon. Puistoon on istutettu alun alkaen 350 kpl kotimaisia alppiruusuja, vuosia myöhemmin lisättiin toinen mokoma lisää. Tämä projekti on tuottanut ihastuttavan kausinähtävyyden Raision keskustan tuntumaan. Kukkien määrä on suorastaan hengästyttävä.

Lisäksi alueella on kanadan -ja japanin hemlokkia sekä vuorihemlokkia, kurjenmiekkoja, erilaisia saniaisia, koreantuijaa, jättituijaa, köynnöshortensiaa ja pienikukallisia kärhöjä.

Lopuksi ajamme iltapäivän kakkukahveille Raisioon, Naantalin Aurinkoinen -kahvilaan.

Kotimatka Raisiosta alkaa n. klo 17.15.

Ilmoittautumiset matkalle viimeistään 14.5. mennessä.

Matkan hinta:                   80 € / hlö    (jos lähtijöitä vähintään 30 hlöä)

Hinta sisältää:

  • Bussimatkat hyvätasoisella turistibussilla
  • Lounas, Louhisaaren kartanon kahvila-ravintolassa, buffet pöydästä
  • Sis.pääsyt ja opastukset Kultaranta ja muut kohteet kokopäivän
  • Iltapäivän kakkukahvit Raisiossa
  • Matkanjohtajan palvelut